poniedziałek, 17 października 2016

Curry z batatem, dynią i brązową soczewicą


Nigdy nie wiem, jak nazwać danie, którym dzisiaj się dzielę- gulasz, curry, zupa, leczo? Teoretycznie przygotowanie i użyte w nim przyprawy kwalifikują je na curry, ale z kolei tradycyjne indyjskie czy tajskie curry jest właściwie sosem, który podaje się z ryżem czy chlebkiem naan. Natomiast moja potrawa jest na tyle treściwa, pełna białka (soczewica) i węglowodanów (bataty), że nie potrzebuje specjalnie dodatków, by się nią najeść.

Połączenie batatów i dyni jest obecnie bardzo modne, co właściwie nie dziwi- razem smakują obłędnie! Dodatkowo, upieczenie sprawia, że zarówno jedno jak i drugie warzywo zachowuje naturalną słodycz. Nie muszę, chyba nikogo przekonywać, że takie połączenie jest wyjątkowo rozgrzewające. Także, do dzieła!

Przygotowanie mojego 'curry' nie jest specjalnie czasochłonne, ale wolę tego typu potrawy przygotować na kilka dni z wyprzedzeniem, żeby po powrocie do domu jedynie podgrzać i szybko cieszyć się ciepłym, rozgrzewającym obiadem/kolacją.

Składniki (4-5 porcji)

1 dynia (ok 1 kg)
3 bataty (ok 700g)
1 puszka pomidorów (krojonych lub całych)
250 g brązowej soczewicy
200 ml mleczka kokosowego (ja użyłam o obniżonej zawartości tłuszczu... :)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 cm imbiru
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry suszonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
pieprz
sól
pietruszka (natka) lub kolendra (w zależności od gustu- wiem, że niektórzy świeżej kolendry wprost nienawidzą:)
Sezam do posypania

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 st. Soczewicę zalać wrzątkiem i gotować według instrukcji na opakowaniu, skracając odrobinę (ok 5-10 min) czas gotowania, ponieważ będziemy ją później podgotowywać w sosie. Nie solić wody, bo to jedynie wydłuży proces gotowania.
  2. Dynię i bataty przekroić wzdłuż, natrzeć delikatnie oliwą, posolić, popieprzyć i natrzeć świeżo startą gałką muszkatołową. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku około godzinę, do miękkości (można lekko nakłuć widelcem dla pewności). Po upieczeniu odstawić do lekkiego wystygnięcia.
  3. W dużym garnku rozgrzać oliwę, w międzyczasie obierając imbir i krojąc go na małe kawałeczki. W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i imbir, a następnie wrzucić je na rozgrzaną oliwę i lekko podsmażyć na średnim ogniu.
  4. Do podsmażonych przypraw wlać pomidory i gotować na małym ogniu około 4-5 min. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe i zamieszać, zdjąć z ognia.
  5. Pod koniec gotowania soczewicy posolić wodę i gotować jeszcze minutę. Następnie odsączyć na sitku i szybko dodać do sosu pomidorowo-kokosowego. Garnek z soczewicą postawić ponownie na palniku i gotować jeszcze kilka minut, w czasie przygotowywania dyni i batatów.
  6. Dynia i bataty po wyciągnięciu z piekarnika powinny być miękkie i łatwe do krojenia. Należy wtedy obrać je ze skórki i pokroić w dosyć duże kostki- ok. 2x2 cm. Dorzucić do soczewicy i dokładnie wymieszać. 
  7. Danie należy ściągnąć z ognia i podawać ciepłe. Bardzo dobre jest następnego dnia, po "przegryzieniu". Smacznego!
  8. src="https://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/13/65embed_a2OpMfdyAaoFpAF1PlilbQmvhC5g6Qzz.jpg?source=poprosze-repete" alt="Jemy sezonowo! Jesień">

2 komentarze:

  1. pyszne sezonowe dania z dynią -uwielbiam :) teraz w mojej kuchni równiez króluje dynia :)

    OdpowiedzUsuń